Word jij een huisbaas?

Stel je voor: je gaat in het voorjaar een langere tijd op vakantie, op residentie of misschien heb je wel een tweede woning, en je wil graag je eigen huis verhuren. Of, nog een scenario; je hebt ruimte over in je centraal gelegen woning en zou die graag, wellicht met wat aanpassingen, aanbieden aan studenten of die woning verhuren aan expats. Om welke reden je er ook over nadenkt; hier is alles wat je moet weten zodat jij 2023 in kan gaan als huisbaas. 

Bedenkdingen 

Zoals met alle grote, potentieel levens veranderende keuzes, is het ook bij het eigen huis verhuren zaak dat je er goed over nadenkt. Vraag je af of dit de beste optie is; wil je liever je woning hier helemaal verkopen en gaan voor dat huis in het buitenland? Doe je dit vooral om geld te verdienen, en is er geen simpelere en meer doeltreffende manier om dat te doen zonder er praktisch een baan bij te krijgen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen, en wees ook streng. Alleen zo kom je erachter of je écht klaar bent voor de verantwoordelijkheden van een huisbaas, al is het maar voor je eigen huis verhuren. Je moet je namelijk direct realiseren dat, ook al is dit misschien bijverdienen voor jou, voor de huurder(s) die je aanneemt is dit hun leven; het huis waar ze wonen. Ze moeten op jou kunnen rekenen. 

Overeenkomstig 

De vergunningen zijn aangevraagd, het huis of de ruimtes in het huis zijn bijna gereed en er resteert nog maar één vraag; wat voor huisbaas wil je zijn? Dit hangt namelijk direct samen met de regels die jij in de huurovereenkomst zet. Die regels en overeenkomsten trekken andere huurders aan, en zo kan jij ook bepalen wat voor mensen je als huurders wil (welke prijsklasse, welk opleidingsniveau, werkend, studerend, een stel of juist niet, etc.) Ook is het belangrijk om duidelijk en eerlijk naar je huurder(s) te communiceren over de huurperiode, het bedrag en eventuele andere zaken die negatieve impact op hen zouden kunnen hebben als het niet goed wordt gecommuniceerd. 

Nogmaals, huurbaas zijn is een grote verantwoordelijkheid. Je bent deels verantwoordelijk voor de leefomgeving van iemand anders, en zolang je daar zorgvuldig en secuur mee omgaat is je eigen huis verhuren een goed idee. Wees de huisbaas die jij vroeger had willen hebben en veel succes!

Berichten gemaakt 156

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven