Elektrische fietsen werden een aantal jaar geleden nog gezien als de vervanging van de normale fiets voor mensen die niet meer de kracht hadden om normaal te fietsen, bijvoorbeeld ouderen. Tegenwoordig is het heel normaal om als student, of volwassenen een elektrische fiets te hebben. Je kunt wel zeggen dat de populariteit van elektrische fietsen een flinke opmars heeft gemaakt nadat het taboe erop langzamerhand verbroken wordt. Want het hebben van een elektrische fiets is namelijk ook gewoon heel handig en leuk!
Denk bijvoorbeeld aan de daagjes erop uit in de zomer waardoor je met een elektrische fiets veel verder kan fietsen zonder moe te worden. Of aan de grote afstanden die sommige leerlingen moeten afleggen naar hun middelbare school, dit kan een stuk gemakkelijker gemaakt worden door een elektrische fiets. De leerlingen hoeven minder vroeg op te staan en zijn in de middag een stuk sneller thuis.
Nu zijn er wel verschillen in de soorten elektrische fietsen en elke soort is weer geschikt voor een andere gelegenheid. Hieronder wordt er uitgelegd welke soorten er zijn en wat dat inhoudt. Zo heb je de fiets met elektrische hulpmotor, de gemotoriseerde fiets en de E-bike. Hier moet u op letten bij een elektrische fiets kopen
De fiets met elektrische hulpmotor
We beginnen bij de elektrische fiets met de minste ondersteuning. Deze fiets valt volledig onder de fiets wetgeving en is de meest voorkomende elektrische fiets op het moment. De motor ondersteund alleen wanneer er door jou getrapt wordt en sneller fietsen kan dus alleen op eigen kracht. Ook kan de fiets niet sneller dan 25 kilometer per uur, want de motor stop met ondersteunen bij die snelheid.
De gemotoriseerde fiets
Deze fiets biedt net als de fiets hierboven beschreven ondersteuning tijdens het trappen, het verschil is alleen dat de motor ook gebruikt kan worden wanneer er niet getrapt wordt (hij kan dus uit zichzelf “fietsen”). Ook deze fiets valt onder de fietswetgeving, maar mag pas bereden worden vanaf 16 jaar en er moet een certificaat van overeenstemming bij zitten. Dit betekent dat de fiets aan de Europese technische voorschriften voldoet. Ook deze fiets gaat niet harder dan 25 kilometer per uur.
De E-bike
De E-bike valt niet zoals de twee boven genoemde fietsen onder de fietswetgeving, maar onder de wetgeving van bromfietsen. Hier is dus een bromfietsrijbewijs of autorijbewijs voor nodig. Dit komt doordat deze fiets snelheden van 45 kilometer per uur kan bereiken, om dit te halen moet je wel zelf meetrappen. Ook moet er een certificaat van overeenstemming bij de fiets zitten en is een klein nummerplaat verplicht. Ook is het verplicht om een fiets -of bromfietshelm te dragen.