De perfecte gordijnen kiezen

Als je nieuwe gordijnen gaat uitzoeken, kan je helemaal verdrinken in alle opties die er zijn. Waar moet je op letten? Welke keuzes moet je maken? Het moet praktisch zijn, en mooi, en passend voor jouw budget. Hier zijn een paar hulpmiddelen die je helpen de keuzes te maken. 

Kleur

Het uiterlijk is het eerste waar je aan denkt, waarschijnlijk. Wil je bijvoorbeeld dat de gordijnen onopvallend in de kamer hangen of moeten ze juist in het oog springen? Als ze niet op moeten vallen, kan je het beste een effen kleur kiezen die lijkt op die van de muren, vloerbedekking of tapijt, of meubels zoals bank en stoelen. Wil je juist opvallende gordijnen, dan kan je gaan kijken naar een iets gewaagdere kleur met eventueel patronen erop. 

Stof

Het materiaal maakt veel uit voor de functie en het uiterlijk van je gordijnen. Zeker als je verduisterende gordijnen zoekt. Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor fluweel of tweed. Dit zijn zware stoffen, die goed licht en kou tegenhouden. Ook vallen deze goed in vorm, wat een klassieke en iets formelere uitstraling kan geven. Katoen is een stof die heel veelzijdig is en in de was kan. Houden ook prima licht en kou buiten. Lichtere stoffen zoals linnen laten veel licht en kou door. Linnen gordijnen worden eigenlijk voornamelijk ingezet ter decoratie, of in combinatie met rolgordijnen. 

Formaat

Ook moet je het formaat bepalen van je gordijnen. Wil je dat ze tot de vloer komen? Dat is vaak mooi en praktisch, maar als er bijvoorbeeld een vensterbank of radiator onder het raam zit, kan je beter een gordijn nemen dat precies het raam bedekt. Voor een meer traditionele look kan je ook gaan voor gordijnen die net iets “te lang” zijn, waardoor de onderkant nog een stuk over de vloer gedrapeerd wordt. Daar moet je wel iets meer tijd aan besteden qua looks en onderhoud. 

Ophangen

Er zijn twee populaire manieren om gordijnen op te hangen, namelijk ringen en plooien. Ringen zitten vaak in kant-en-klare gordijnen, want dan hoef je ze alleen nog maar over de roede te schuiven (die moet je dus wel nog ophangen) en dan hangt het geheel. Dit werkt goed bij gordijnen die licht tot middelzwaar zijn. Plooien zijn geschikter voor een meer formele of traditionele look en werken goed voor lichte stoffen. 

Het ultieme gordijn

Het perfecte gordijn voor jou bestaat uit een goede combinatie tussen deze factoren. Voor het beste resultaat laat je ze op maat maken, maar in veel gevallen is dat ook niet nodig en kan je prima voor kant-en-klare gordijnen gaan. 

Berichten gemaakt 152

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven