Waarom geen begrafenisondernemer?

De meeste kinderen wanneer zij jong zijn, dromen vaak over de toekomst en de baan die zij dan zullen hebben. Die gedachten gaan meestal van prinses naar popster naar astronaut naar advocaat naar gewoon rijk zijn. Vrijwel niemand droomt over een baan als begrafenisondernemer. Maar waarom eigenlijk niet? Het hebben van een mooie, goedlopende uitvaart kan veel mensen helpen in het rouwproces nadat zij een naaste hebben verloren. Dit is toch een mooi ding om mee te helpen? Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder om te weten wat een begrafenisondernemer precies doet.

Wat doet een begrafenisondernemer?

Als begrafenisondernemer verzorg je begrafenissen en crematies. Een ander, ook veelgebruikt, woord voor begrafenisondernemer is uitvaartondernemer of -begeleider. Deze woorden betekenen verder hetzelfde.

Een begrafenisondernemer heeft vele verschillende taken onder zich. Alles wat een begrafenisondernemer doet is belangrijk, maar het grootste gedeelte van de baan zal bestaan uit het organiseren van transport naar de begrafenis of crematie, het organiseren van opbaring van overledene, het organiseren van de aflegging (het verzorgen van het lichaam) en het organiseren van de uitvaartdienst. Kortom, heel veel organiseren dus. Daarnaast zijn er nog meer taken, zoals het vaststellen van de kosten van de begrafenis of crematie, het ontwerpen en drukken van rouwkaarten en het opstellen van een rouwadvertentie voor in de krant. Een andere taak is om de wettelijke verplichtingen van de uitvaart te controleren en checken of alles wel legaal verloopt. Een uitvaart wordt in de opdracht van de opdrachtgever uitgevoerd. Vaak is deze opdrachtgever familie of in de directe omgeving van de nabestaanden. Wanneer een lichaam ongeïdentificeerd is of er komt niemand voor als directe omgeving, is de opdrachtgever meestal de burgemeester.

Hoe wordt een begrafenisondernemer het en waar werk je dan?

Voor een beroep als begrafenisondernemer is geen vooropleiding nodig. Daarnaast is ervaring in het beroep ook geen vereiste. Iedereen kan dus begrafenisondernemer worden. Natuurlijk is het wel een stuk fijner voor zowel de ondernemer als de nabestaanden om wel een gespecialiseerde opleiding gevolgd te hebben.

Een begrafenisondernemer werkt voornamelijk bij een uitvaartcentrum, zoals misschien verwacht was. Daarnaast kan een begrafenisondernemer wel vaak onderweg zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn om verschillende dingen te regelen en organiseren, maar ook om de nabestaanden en de rustplaats van de overledene te bezoeken.

Waarom begrafenisondernemer worden?

Nu denk je misschien dat dit allemaal wel leuk klinkt, maar erg opwindend is het nog niet. En dat is waar. Een baan als begrafenisondernemer is niet zo opwindend, maar het kan een erg mooi effect hebben. Een uitvaart helpt veel mensen bij het rouwproces of kan zelfs het ding zijn dat het rouwproces laat starten. Het is zeker een mooi beroep dat veel mensen kan helpen, maar er wordt niet al te vaak aan gedacht. Dat is zeker wel jammer.

Berichten gemaakt 149

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven