Verwennen

Wat geef je aan een meisje dat gek is van paarden. Dat was de vraag waar ik laatst mee worstelde. Ze was jarig en wilde toch iets leuks opsturen. Tegelijkertijd wilde ik niet te groot uitpakken om verwennen te voorkomen. Dit laatste is iets waar ouders maar al te vaak mee worstelen. Ik vond gelukkig iets passendst van Schleich.

Niet te veel

Er is een omgekeerde trend bezig bij ouders. Waar ouders voorheen helemaal los gingen als het om hun kind heeft de boodschap van kleine prinsjes, tijger moeders en helikopter ouders. Nu zijn ouders als de dood dat ze hun kind teveel verwennen. Tegelijkertijd hebben ouders minder en minder tijd om met hun kind te zijn. Dit gat proberen ze maar al te logisch op te vullen door de tijd die ze hebben te verrijken met financiële middelen. Middelen die toenemen naarmate ouders meer en meer moeten werken. Wat is de balans die we moeten slaan? Hoe erg is verwennen?

De twee factoren

Geld helpt problemen weg te nemen, maar maakt het ook gelukkig? Volgens veel pedagogen, nee. Zo zijn bijvoorbeeld Nederlandse kinderen het gelukkigst ter wereld, terwijl er ook landen zijn met meer welvaart per persoon zoals Zwitserland. Dat komt omdat er twee belangrijke factoren zijn die een kind helpen om een gezonde volwassenen te worden: warmte en dominantie. Warmte gaat om kwalitatieve tijd per kind. Het is dus belangrijk om ook 1-op-1 tijd te hebben. Dit is nou net waar veel ouders in de knel komen. Het is helaas een gegeven dat als je minder tijd hebt je hiervan minder kan geven. Dominantie, een vies woord tegenwoordig, is in hoeverre je dingen doet voor je kind.

Regels

De ideale norm voor dominantie is om te doen voor je kind wat ze niet zelf kunnen doen. Dit is voor veel ouders een inkopper. Maar het tegenovergestelde is dus ook waar: doe niet voor je kinderen wat ze zelf kunnen doen. Dit is waar verwenning er meer kan insluipen. Hoe minder tijd je hebt hoe leuker je deze tijd wilt maken. Die wil je niet spenderen met ruzie, en ben je al snel geneigd te capituleren. Het is hier waardevol om je regels op te zetten naar het bovenstaande mantra. Leg ook uit wat je met je kind wilt bereiken. Laat ze bewijzen dat ze bepaalde dingen kunnen doen. Als zij bewijzen dat ze het zelf kunnen, laat ze. En helaas, als ze het kunnen, laat ze het doen.

Berichten gemaakt 149

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven