Glorie met Epoxy

Epoxy is een kunsthars, wat is gevormd van kunststof dat thermo hardend is. Wanneer je epoxy gebruikt, is het dun en vloeibaar. Op dat moment kan het zorgen voor het impregneren van vezelmateriaal. Wanneer de epoxy uitgehard is, dit is na ongeveer 45 minuten, is het composiet geworden. Dit betekent dat het waterdicht is, en sterk materiaal. Echter, naast sterk is het ook licht materiaal, het weegt bijna niets. Door al deze kenmerken wordt epoxy vaak gebruikt in boten.

Epoxy bestaat uit twee delen. Als eerste is er de heldere epoxyhars. Als tweede is er de epoxyharder. Dit wordt gebruikt in de verhouding 2:1. Bij het gebruik van een eenheid epoxyharder, moeten er dus 2 eenheden epoxyhars gebruikt worden.

Gebruik van epoxy

Het handige aan epoxy is dat het goed doordringt in het oppervlak waar je het op wil gebruiken. Dit betekent ook dat je meestal geen primer nodig hebt. De epoxy is op enorm veel oppervlakten te gebruiken. Hierbij kun je denken aan beton, metaal, aluminium, steen, kunststoffen en hout. Sommige oppervlakten hebben echter wel eerst een primer nodig. Het gaat hier om oppervlaktes die zeer zuigend zijn. Voorbeelden hiervan zijn zacht hout of kops. Je kan de epoxy aanbrengen met een kwast. Dit hoeft echter niet, want je kan het ook gieten. Hierbij moet je er dan wel voor zorgen dat je geen dikkere laag maakt dan een centimeter. Mocht je een dikkere laag dan een centimeter willen gieten, dan kan je een speciale giethars gebruiken. Na het gebruik van epoxy, blijft de kleur transparant, net als voor het aanbrengen. Als je wil, kan je de epoxylaag wel nog verven. Dan kun je kiezen voor een kleurtje, maar ook voor een transparante verflaag.

 

Toepassingen van epoxy

Er zijn veel verschillende toepassingen waarbij epoxy nuttig is. Hieronder staan enkele voorbeelden hiervan beschreven, maar er zijn er nog veel meer.

Als eerste wordt epoxy vaak gebruikt in de watersport. Boten kunnen hiermee gemaakt en gerepareerd worden, maar ook bijvoorbeeld surfplanken of kano’s. Omdat het materiaal waterbestendig is en onder andere geschikt is voor lijmen en plamuren, kunnen watersporters vaak epoxy gebruiken.

Als tweede kunnen meubelmakers en kunstenaars baat hebben bij epoxy. Epoxy kan helpen bij het lijmen van tafels, stoelen en banken, maar ook bij het vastmaken van objecten en voor het maken van sieraden.

Als derde wordt het gebruikt voor het maken van een aquarium. Door middel van epoxy kan deze in elkaar gelijmd worden.

 

Berichten gemaakt 149

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven