Het moet goed hangen

Een nieuwe TV is altijd iets leuks. Marketeers lijken dat te weten, want bijna elke keer als je een elektronica zaak zichzeelf ziet adverteren is de focus bijna altijd op tv’s of laptops. Je kan er eindeloos horen over verschillende eigenschappen van tv’s. Groot of klein, recht of krom, ambilights en leds, staande modellen of TV liften. Hoe ziet dat landschap er nou eigenlijk uit.

Groot of groter

Het belangrijkste voor veel mensen is formaat. Kijken op een scherm is een ding, maar de film volledig ervaren is iets heel anders. Daarom was er ook zo lang een hype voor 3d brillen om dit gat te dichten. Als het gaat om het format kan ik maar een ding zeggen, ga groter. Als je er de ruimte voor hebt dan is het het bijna altijd waard. Als formaat niet zou uitmaken zou je waarschijnlijk op je laptop kijken nietwaar?

Recht of krom

Hier daarentegen word het subjectiever. Het voordeel van krom tegenover recht zou zijn dat het beeld wat je ziet meer in lijn ligt met hoe je het normaal zou zien. Hierdoor zou het natuurlijker lijken. Ook word krom vaak gebruikt om een scherm groter te maken zonder meer afstand te hoeven nemen. Als je een keer voorin de bioscoop hebt gezeten weet je dat een groot scherm te dichtbij niet altijd prettig is. Krom helpt om de te voorkomen dat je teveel met je ogen hoeft te bewegen omdat her verste gedeelte dichterbij komt. Daarom zijn kromme schermen vaak ook populair bij grote computermonitoren. Dit is iets wat je voor je eigen huiskamer moet bepalen. Dit is nou bij uitstek zo een eigenschap waar iemand in de winkel je mee kan helpen, en waar het product echt zien helpt met je beslissing.

Ambilight

Deze vind ik zelf lastiger te rechtvaardigen. Aan de ene kant is de logica erachter solide: Als kleuren doorlopen voelt de afsnijding minder abrupt, en word je gefopt in je perifere zicht dat het groter is dan het daadwerkelijk is. Dit komt deels immersie ten goede. Tegelijkertijd heb je nog steeds de rand van je tv. Voorlopig zie ik ambilight nog niet als toevoeging daarom. Daar kan snel verandering in komen. We hebben nu bij mobieltjes gezien dat je het scherm langzaam kan laten afronden zonder rand. Hoewel het daar bedoeld was voor soepel swipen zie ik dit als het logisch vervolg op ambilight. Wie weet.

Berichten gemaakt 147

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven