Thuisbioscoop bouwen? Zo doe je dat

Als jij een echte filmliefhebber bent heb je er vast wel eens over nagedacht om een thuisbioscoop te bouwen. Niets is gaver dan het kijken van een goede film op het grote doek. Lekker met huisgemaakte popcorn in comfortabele stoelen zitten en genieten maar! Klinkt fantastisch toch? Maar hoe kun je dat eigenlijk doen, zo’n eigen Netflix-cave maken? Ik geef in deze blog een aantal tips hoe jij zonder al te veel kosten jouw eigen thuisbioscoop kan bouwen.

De zaal uitkiezen

Allereerst wil je gaan kijken naar welke kamer thuis beschikbaar gesteld kan worden als bioscoopzaal. Hierbij is het belangrijk om niet de woonkamer te kiezen. De woonkamer is een gezamenlijke ruimte die voor meer dan alleen film kijken gebruikt wordt. Dit is onhandig voor als er bijvoorbeeld visite langskomt. Dan moet ineens alles anders ingericht worden zodat de bezoekers normaal kunnen zitten. Probeer een kamer te vinden die puur voor het filmkijken beschikbaar gesteld kan worden. 

Verder kan je voor een optimale filmzaal ook het beste een kamer uitzoeken die makkelijk te verduisteren is. Je wilt namelijk wel in het donker zitten, net als bij de echte bioscoop. Een kamer met weinig ramen zou perfect zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de ruimte, hoeveel bioscoopbezoekers wil je toelaten? Of is de ruimte alleen voor jezelf?

De check-list

Afhankelijk van hoe groot jouw thuisbioscoop wordt zul je een aantal dingen nodig hebben. Je kunt eigen spullen gebruiken of een geheel nieuw arsenaal aan spullen kopen.  Benodigdheden voor een minimale thuisbioscoop zijn goede stoelen, verduisterende gordijnen, een beamer met doek of grote televisie, een kast met je favoriete films en/of een netflix account. Daarnaast kun je, als je stoelen geen bekerhouder hebben, een tafeltje tussen de stoelen inzetten om drankjes en snacks neer te zetten. Als je het leuk vindt kun je ook nog je favoriete game console aansluiten, zo kun je lekker op het grote scherm spelen.

Bouwen naar de ultieme ervaring

Voor de echte filmfanaten is er ook een mogelijkheid de bioscoopzaal volledig na te bootsen. Je kan dit doen door een verhoging van de stoelen met verschillende lagen in te bouwen. Hiervoor kun je met voldoende hout een trapsgewijze verhoging in elkaar timmeren om vervolgens de stoelen op te zetten. Daarnaast kun je, zoals bij een bioscoop, speakers ophangen in de hoeken van de kamer. Daarbij hoort ook een flinke subwoofer voor een donderende bas, deze kun je onder in de verhoging bouwen.

Je zult bij het ombouwen van de kamer naar een thuisbioscoop wel wat rommel verzamelen, hiervoor kun je een afvalbak huren. Dat is erg handig, je kan er echt alles in kwijt en je hoeft je geen zorgen te maken over waar je het afval laat. Dan kan je als de zaal af is lekker genieten van beste films in jouw gloednieuwe thuisbioscoop.

Berichten gemaakt 51

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven