Mijn spiksplinternieuwe woning!

Yes, na heel erg lang wachten is het nu eindelijk zo ver: ik ben verhuisd naar mijn nieuwe woning. En met nieuwe woning bedoel ik dan ook echt helemaal nieuw! Mijn nieuwe woning is een prachtig nieuwbouwappartement waarvan ik de allereerste bewoner mag zijn. Na jarenlang in een kleine, gedateerde woning te hebben gezeten met een badkamer van typische Amsterdams formaat, is dit een zeer welkome verandering in mijn leven. Ik woon nu in een compleet nieuwe wijk, maar gelukkig nog steeds in Amsterdam. Naast dat ik er flink op vooruit ben gegaan op het gebied van ruimte en rust, helpt deze woning mij ook enorm op het gebied van zuiniger en mileubewust leven. Ik vertel je in deze blogpost van alles over de besparende elementen van mijn nieuwe woning, van de zonnepanelen op het dak tot en met het zeer isolerende dubbel glas.

Eigen energie opwekken

Mijn nieuwe woning is ‘all electric’, wat inhoudt dat wij niet langer gas gebruiken voor warmte en om te koken. De nieuwe inbouwkeuken is voorzien van een keramische kookplaat en mijn appartement wordt warm gehouden door middel van stadsverwarming. Stadswarmte is een vorm van energie waarbij energie vanuit elektriciteitscentrales of afvalverbranders wordt verspreid via het warmtenet in de stad. Deze energie zou normaal gesproken verloren gaan, waardoor het dus een duurzaam alternatief op verwarming via CV vormt. Naast de aansluiting op het warmtenet van Amsterdam, horen er ook zonnepanelen bij het appartement. Hiermee kan ik ook energie terugleveren, waardoor ik geld bespaar op jaarbasis. Op deze zonnige dagen merk ik het direct, want de meter begint al flink te lopen!

Goede isolatie

Een ander belangrijk onderdeel van energiebesparing is goede isolatie. Nou, dat zit wel goed in mijn nieuwe woning! Waar ik in mijn oude appartement letterlijke elke voetstap en soms complete gesprekken van mijn bovenburen en mensen op straat kon horen, is het in mijn nieuwe huis muisstil. Ondanks dat alle buren nog flink aan het klussen zijn, is het adembenemend rustig in huis. De dikke wanden en de betonvloer met extra isolering helpen al enorm, maar daarnaast is mijn nieuwbouwappartement ook voorzien van speciaal HR++ glas. Dit glas is voorzien van een speciale coating en bevat een gas, waardoor de kou niet van glaslaag naar glaslaag kan worden doorgegeven. Ook hier heb ik de effecten direct van gemerkt: hoewel het buiten momenteel 22 graden is, vind ik het hier  binnen eigenlijk best wel fris!

Afvalscheiding

Afvalscheiding was gelukkig iets wat ik ook al in mijn oude woning kon bijdragen. Echter, in mijn nieuwe huis is dit een stuk makkelijker geworden. Niet alleen heb ik nu veel meer ruimte voor de diverse afvalbakken, ook zijn de containers een stuk dichterbij en hoef ik hier niet langer voor om te fietsen!

Welke maatregelen heb jij getroffen om zuiniger te leven?

Berichten gemaakt 156

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven