Soorten vrachtwagens op de weg

Vrachtwagens kunnen allemaal hetzelfde lijken, maar zijn dit vaak niet. Er zijn diverse soorten vrachtwagens die voor diverse werkzaamheden ingezet worden. Het gaat wel eigenlijk altijd  om het vervoeren van grote aantallen producten. Dit kan draaien om een vrachtwagen die bouwmaterialen transporteert voor de bouw, maar het kan ook gaan om een vrachtwagen die verschillende filialen door het hele land moet bevoorraden vanuit een distributiecentrum. Dit zijn twee hele verschillende taken en voor deze verschillende taken zijn er ook verschillende vrachtwagens nodig. Ook voor verschillende soorten goederen zijn er verschillende vrachtwagens nodig. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen die goederen voor een supermarkt rond moet brengen. Deze vrachtwagen moet vaak gekoeld zijn. Of een vrachtwagen die zand moet transporteren. Deze vrachtwagen en de bak van de vrachtwagen moeten natuurlijk wel anders zijn dan een vrachtwagen die kleding transporteert. 

De soorten vrachtwagens: 

  • Distributie Vrachtwagens

  • Container Vrachtwagens

  • Bakwagens

  • Tank Vrachtwagen

  • Kiepvrachtwagens

Distributie Vrachtwagens

Deze vrachtwagens gaan vanuit een distributiecentrum verschillende filialen van bedrijven aanvullen. Dit zijn vaak dagelijkse of wekelijkse taken. Deze vrachtwagens kom je ook het vaakst tegen op de weg of snelweg. Deze vrachtwagen heeft een gesloten laadbak waarbij de laadklep vaak ook als ‘lift’ functioneert. Bij deze vrachtwagens kan het verschillend of ze gekoeld, vriezend of normaal zijn, dat ligt aan de goederen die worden vervoerd. 

Container Vrachtwagens

In deze vrachtwagens worden er altijd bulkgoederen getransporteerd. Wat zijn nu bulkgoederen? Dit zijn goederen zoals meel, zand en andere “losse” goederen. De vrachtwagen kan in plaats van een laadbak achterop containers achterop nemen. Hierbij moet je denken aan de soort containers die ook altijd op een vrachtschip geplaatst worden. Deze containers worden daarna afgeleverd en van de vrachtwagen gehaald. 

Bakwagens

Bakwagens zijn vaak wat kleiner dan reguliere distributie vrachtwagens. Bakwagens zitten vaak tussen de grootte van een bestelbus en trekker-oplegger combinatie in. Deze is dus ideaal voor het distribueren van goederen binnen stedelijke gebieden.  Een bakwagen kopen is daarom een goede investering wanneer je verwacht een wendbaar transportmiddel nodig te hebben. 

Tank Vrachtwagens

De Tank Vrachtwagen kan binnen dezelfde categorie vallen als de container vrachtwagen. Deze vrachtwagen transporteert namelijk ook containers met daarin losse goederen, alleen bij deze vrachtwagen gaat het om goederen die vaak vloeibaar. Het gaat dan soms ook om gevaarlijke vloeibare stoffen, gas of olie. De tank moet dan ook aan hele strenge wettelijke voorschriften voldoen. 

Kiepvrachtwagen 

Deze vrachtwagen spreekt eigenlijk wel voor zich. De laadklep van de vrachtwagen moet naar achteren kunnen kiepen om de goederen te lossen. Deze vrachtwagens worden vaak in de bouwsector toegepast.

Berichten gemaakt 91

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven